Annonce

Annonce

Økodag Lene og Michael Bisgård og datteren Ida står foran køerne på Hagens Mølle, som lige er kommet på græs

Køerne er kommet på græs, og Økodagsværterne Lene og Michael Bisgård kan sammen med datteren Ida på 4 år glæde sig over, at ”De økologiske køers forårsfest” forløb lige efter planen på Hagens Mølle. Foto: Jakob Brandt

Økodag på Hagens Mølle blev ikke kun køernes festdag

Hvis der skal skrives en drejebog for en vellykket Økodag, kunne den sagtens være skrevet søndag på Hagens Mølle, som var en af de 45 økologiske gårde, der i weekenden tilsammen tiltrak ca. 140.000 gæster til det landsdækkende event.

”De er godt nok store,” siger en lille pige, da de første jerseykøer med yverne dinglende fra side til side når helt op til hegnet, hvor en spraglet kødrand af mennesker har taget opstilling. Pigen presser sig baglæns ind mod moderens ben for at komme lidt på afstand af de næsten 500 kg tunge køer.

Det er under et minut siden, at en af de ansatte på Hagens Mølle talte ned fra 10 og åbnede porten ind til køerne, som længe havde muhhhet højlydt for at blive lukket ud af stalden. Nu har de forårskåde køer spredt sig ud over over det meste af græsmarken.

”Se, den danser,” lyder det fra en dreng på den sikre side af hegnet, mens han kigger mod en ko, som laver en piruette på flade klove inden på marken.

”Nu er den vist færdig med at danse,” lyder det fra drengen, som er en af de ca. 2.500 gæster, der står rundt om marken for at se køerne danse. 

Ko-dansens elegance kan diskuteres. Det skyldes ikke mindst, at græsmarken fra stalden på Hagens Mølle skråner opad, og det efterlader ikke kræfter til de helt store badutspring hos jersey-køerne, som næppe kan være i den bedste fysiske form efter en vinter på stald.

Vi er stolte af det vi laver, så vi vil gerne vise landbruget frem, og i dag var der ikke nogen gæster, som ikke smilede.

— Michael Bisgård, Økodagsvært på Hagens Mølle

Men glæden hos køerne er ikke til at tage fejl af, da de får mulighed for at mærke solens stråler og dyppe mulen i forårets første græs. Glæden smitter, og den går igen hos Økodags-værterne Lene og Michael Bisgård, da de sammen med gårdens mange hjælpere og 20 pizzaer søndag eftermiddag gør status over 2023-udgaven af Økodag.

”Vi er stolte af det, vi laver, så vi vil gerne vise landbruget frem, og i dag var der ikke nogen gæster, som ikke smilede. Det er dejligt at opleve, at så mange gæster får så meget ud af det, vi har lavet,” siger Michael Bisgård, som pointerer, at sådan en dag giver mod på at blive værtsgård igen.

Selv om køerne skal forcere en større stigning udenfor staldporten, når de hurtigt rundt i alle hjørner af folden, og glæden over at komme på græs er ikke til at tage fejl af
Selv om køerne skal forcere en større stigning udenfor staldporten, når de hurtigt rundt i alle hjørner af folden, og glæden over at komme på græs er ikke til at tage fejl af. Foto: Jakob Brandt

Det er tredje gang, at parret åbner gården for gæster for at fejre, at de økologiske køer skal på græs. Selv om de er meget bevidste om, at det er køerne, som skal være i centrum, og at der ikke skal gå alt for meget tivoli i arrangementet, har de sørget for temmelig mange aktiviteter for især dagens yngste gæster, og de faldt i god jord.

Når Lene Bisgaard ikke er på barselsorlov fra fuldtidsjobbet som organist, plejer hun søndag formiddag at sidde ved tangenterne i Resen Kirke, men denne søndag er det vist meget godt, at fruen på gården er hjemme, da et stort korps af hjælpere dukker op til morgenkaffe på Hagens Mølle.

Udover gårdens seks fastansatte tæller morgenkaffeholdet et stort opbud af familie og venner, og mange af dem er letgenkendelige, når de bevæger sig rundt med deres sorte Thise-kasketter og ditto trøjer med påskriften ”Thise – mejeri med passion”.

Trækker på stort netværk

Som forældre til fire børn i alderen fra et til syv år har Lene og Michael Bisgård alle forudsætninger for at vide, hvad børn tænder på, når de besøger et landbrug. Ud over mødet med køerne og de mange store maskiner og traktorer er et af de store hit en container med korn, hvor børnene kan grave sig frem til karameller mellem de mange kerner. Maks to karameller per barn, og det kan være vanskeligt at styre.

"Halmborgen" er en populær aktivitet, hvor børnene får brændt masser af krudt af. Foto: Jakob Brandt

Smagsprøverne på mælkeprodukter og ost fra Thise Mejeri har også et stort publikum, mens Halmborgen i laden er et andet trækplaster blandt den yngste generation, og de tillader aldrig, at støvet når at lægge sig helt over halmballerne. Andre børn foretrækker at bage snobrød og poppe popkorn over bål. Sidstnævnte aktivitet blev gennemført af KFUM-spejdere fra Skivehus, hvor Lene Bisgård gennem flere år har været leder for de yngste spejdere.

Siden hun og gemalen overtog Hagens Mølle fra et konkursbo i 2014, har de formået at opbygge et solidt netværk i lokalområdet, og det bliver der trukket på denne søndag, hvor gården samlet har 30-40 hjælpere i aktion med at servede smagsprøver og guide gæsterne m.m.

I et hjørne af stalden passer to mand en af de mere specielle aktiviteter. Det handler om håndmalkning af køer, hvor gæsterne kommer helt tæt på dyrene og mærker den varme mælk direkte fra koens patter.

Lukas: Køerne er sjovest

Kviestalden er også et populært sted at opholde sig for gårdens gæster, og Lukas Sigaard på tre år er ikke i tvivl om prioriteterne:

”Køerne er det sjoveste, og nu skal de snart danse,” siger han til sin mor, Anja Sigaard, som står med lillebror Lukas på halvandet år på armen.

Hun synes, at det er vigtigt at tage børnene med ud på et landbrug som Hagens Mølle og lære dem, at maden ikke kommer fra et supermarked.

”Det er også vigtigt, at vi lærer børnene, at dyrene skal have det godt, og at vi skal behandle dem med respekt,” siger hun, inden familien fra Skive trækker ud foran stalden for at få en god plads til dagens højdepunkt kl. 12.

Pia Harritz t.v., som driver en økologisk café i Skive, har undervurderet gæsternes hang til søde sager og må melde udsolgt af kager tre kvarter før Økodag slutter
Pia Harritz t.v., som driver en økologisk café i Skive, har undervurderet gæsternes hang til søde sager og må melde udsolgt af kager tre kvarter før Økodag slutter. Foto: Jakob Brandt

Café-mutter løb tør for kage

En af dagens andre ”hjælpere” er cafeejer Pia Harritz. Sammen med sine voksne børn driver hun den økologiske café Kaffemøllen, som ligger i hjertet af Skive.

”Ved siden af mine egne børn har jeg en 13-årig plejesøn med kognitive indlæringsproblemer. Han er fascineret af landbrug og maskiner, og han er lige begyndt i praktik herude på gården hver mandag. Det er en meget mere holistisk læring og et godt supplement til specialskolen, hvor han er udfordret med at lære at regne og skrive,” siger Pia Harritz.

Hun er varm fortaler for økologi, så da Lene og Michael Bisgård spurgte, om hun ville sælge kaffe og kage til Økodag, sprang hun straks til. Lidt ekstra indtjening er aldrig af vejen for en nyåbnet café.

De fleste børn forlod korncontaineren med karameller i hænderne og masser af korn i sko og strømper
De fleste børn forlod korncontaineren med karameller i hænderne og masser af korn i sko og strømper. Foto: Jakob Brandt

”Salget er gået over al forventning. Jeg havde ellers bagt så meget kage, at jeg regnede med, at der ville være noget tilovers til cafeen på mandag, men jeg fik udsolgt allerede kl. 13.15, så jeg skal hjem og bage i aften,” siger Pia Harritz, som oplevede, at flere gæster blev hængende efter den officielle lukketid kl. 14.

Da de første biler med gæster ved 10-tiden parkerede på græsmark syd for gården, var det gråvejr, men kl. 11 brød solen frem over de ca. 2.500 gæster, som myldrede rundt på gården, hvor de store traktorer, som altid, er et sikkert hit hos børnene
Da de første biler med gæster ved 10-tiden parkerede på græsmark syd for gården, var det gråvejr, men kl. 11 brød solen frem over de ca. 2.500 gæster, som myldrede rundt på gården, hvor de store traktorer, som altid, er et sikkert hit hos børnene. Foto: Jakob Brandt

”De hyggede sig så meget, så de ikke havde lyst til at tage hjem,” siger hun.

Hentede inspiration i udlandet

Da Michael Bisgård i 2011 blev færdig som agrarøkonom fra Bygholm Landbrugsskole, tog han otte måneder til New Zealand, hvor han arbejdede på en kvægfarm, som praktiserede sæsonkælvning. Den måde at arbejde på rummer efter hans vurdering så mange fordele, at han også har indført den på Hagens Mølle. Han oplever, at sæsonkælvning gør det nemmere at sikre attraktive arbejdsforhold for gårdens seks fastansatte, hvoraf tre arbejder med markdriften, mens de tre andre arbejder med køerne.

”Tidligere fik vi kalvene i løbet af tre måneder i foråret. Nu kælver alle køerne efter sommerferien. Det gør det muligt for alle at få tre ugers sammenhængende sommerferie,” siger den 34-årige økolog, som har skabt et velfungerende landbrug, som hvert år leverer knap 1,5 mio. kg mælk til Thise Mejeri. 

De seneste år har han ved siden af mælkeproduktionen fokuseret meget på produktion af økologiske græsfrø og salgsafgrøder som spisekartofler, der levers til Thorsens Chipskartofler.

Endelig er der plads til at få afgjort rangordenen blandt malkekøerne
Endelig er der plads til at få afgjort rangordenen blandt malkekøerne. Foto: Jakob Brandt

Mens andre køber sig fattige i dyre maskiner, har han valgt at lade en lokale maskinstation lave meget af markarbejdet. At han ikke har bundet en masse penge i en dyr maskinpark sikrer, at han hurtigt kan omstille produktionen til nye afgrøder, og arbejde er der altid nok af på et landbrug, som ikke er bange for at søge nye veje.

Så selv om Økodag nu er vel overstået, venter der nogle travle uger forude på det økologiske landbrug, hvor jorden er ved at nå op på en kartoffelklar temperatur.

”De næste par uger skal vi lægge 115 ha med spisekartofler," siger Michael Bisgård.

Få minutter efter at ladeporten åbnede på Hagens Mølle tog køerne på picnic i alle hjørner af marken
Få minutter efter at ladeporten åbnede på Hagens Mølle tog køerne på picnic i alle hjørner af marken. Foto: Jakob Brandt

Økodag arrangeres af Økologisk Landsforening i samarbejde med de økologiske landmænd og de økologiske mejerier Arla, Thise, Naturmælk, Øllingegaard, Them og Gläserne Meierei og modtager støtte fra Fonden for økologisk landbrug og Mælkeafgiftsfonden.

Landbruget på Hagens Mølle

  • Besætning: 225 Jerseykøer + ungdyr
  • Årlig indvejning hos Thise: godt 1,4 mio. kg mælk
  • Gården driver ca. 500 ha, hvoraf ca. to tredjedele er lejet.

Udover markerne til afgræsning satser gården på en del salgsafgrøder:

  • Græsfrø: 120 ha
  • Spisekartofler: 115 ha
  • Raps: 70 ha
  • Hestebønner: 30 ha.

Flere artikler fra samme sektion

Salget af økologi har stabiliseret sig

Efter et år med fald i salget af økologiske fødevarer viser en ny opgørelse fra Danmarks Statistik, at salget i 2023 har stabiliseret sig. Økologien har, som andre fødevarer, været udfordret af inflation og stigende omkostninger. Men nu ser det ud til at vende.

26-04-2024 3 minutter Detailhandel

Flest sanktioner til gårdsalg af æg

Fødevarestyrelsen har været på stikprøvekontrol hos 198 producenter og æg-pakkerier, der sælger direkte til forbrugere eller lokale butikker. I 9 pct. af besøgene førte kontrollerne til sanktioner.

25-04-2024 2 minutter Kontrol,   Gårdbutikker & direkte salg

Nu kommer der pant på de tyske dåser

EU-parlamentet har i dag vedtaget nye regler som betyder, at der fra 2029 skal opkræves dåsepant i de europæiske lande, hvilket formentlig vil begrænse forureningen med dåser i den danske natur.

24-04-2024 3 minutter Emballage